5 tips för inkludering och tillgänglighet
- Malin
- 17 okt. 2024
- 3 min läsning
En tillgänglig och inkluderande arbetsmiljö är A och O för en välmående och välfungerande arbetsplats. Men hur skapar vi förutsättningar för en sådan miljö?
Forskning på hur välfungerande grupper fungerar visar att det är fler saker som påverkar upplevelsen av inkludering på arbetsplatsen. Där arbetet ger goda effekter på både prestation, samarbete och upplevelsen av gemenskap om vi formar arbetsplatser som värnar om tillgängligheten. Det skapar inte bara goda arbetsvillkor för medarbetaren att vistas i en sådan miljö utan det stärker också bilden över hur vi uppfattar verksamheten för de som kommer i kontakt med den (yttre och inre påverkan). Vi behöver också ta tillvara på mångfalden i arbetslivet för att klara av utmaningar och fungera på lång sikt.
Att arbeta för en inkluderande och tillgänglig arbetsmiljö kräver engagemang och förmåga att se helheten, allt från den fysiska miljön till hur vi kommunicerar med varandra i våra olika forum.

Här kommer 5 områden att titta närmare på:
A, Den fysiska miljön - Att utforma tillgänglighet i den fysiska miljön där alla kan delta på lika förutsättningar kommer värna om medarbetarens fysiska och psykiska energi. Detta blir viktigt för arbetsresultatet. Hur utformar vi arbetsplatsen? Ligger lokalerna flera våningar upp utan hiss kommer det kännas svårt för den som har värk problematik att uppleva en fungerande arbetsmiljö i längden, eller rent av omöjligt för den som är rullstolsburen, i vilken lokal utförs arbetsintervjuer, kan alla verkligen delta på lika villkor?
B, Den psykosociala arbetsmiljön - Förutsättningar för hur medarbetaren upplever trygghet, blir sedda och respekterade kommer påverka resultatet. Alla behöver känna sig lika viktiga för helheten oavsett hur mycket plats vi tar i gruppen. Ledaren kan tydliggöra ramar om gemenskap för arbetsgruppen, allt från hur alla kommer till tals på möten, uppskattar varandras olikheter, delar vi upp ansvarsområden blir viktigt.
C. Kommunikation - Hur vi kommunicerar och bemöter varandra i ord och dialog får stor betydelse för upplevelsen av inkludering. Olika människor möts på en arbetsplats, här skapar ledaren och medarbetaren förutsättningar för det varje dag. Hur vi kommunicerar syns både formella och informella sammanhang, i korridoren, i fikarummet, på möten. Genuin nyfikenhet, öppna frågor kan skapa dynamik i samtal som stärker känsla av inkludering.
D. Ledarskap - Ett medvetet ledarskap blir en viktig förutsättning i skapandet av en inkluderande och tillgänglig arbetsmiljö. Genom närvaro i arbetets vardag kan ledare stötta medarbetarna i det dagliga arbetet och ge riktning när det behövs.
E. Medarbetarskap - Engagerade medarbetare gör stor skillnad för att hålla arbetet med den inkluderande arbetsmiljön vid liv. Ju mer kunskap medarbetare har om de positiva effekterna och deras egna roll för en god arbetsmiljön desto större skillnad för helheten av att arbeta i en inkluderande och tillgänglig arbetsmiljö.
Många delar påverkar
För att främja inkludering behöver vi sätta strukturer i både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Det kommer påverka den enskilde medarbetaren om denne upplever att det inte fungerar i form av en ökad psykisk/fysisk belastning vilket ger konsekvenser på både trivsel och prestation.
En medvetenhet hur dessa områden samverkar kommer vara avgörande för resultatet och ge goda förutsättningar för långsiktig lönsamhet. Mindre personalomsättning när personalen trivs. Bättre konkurrenskraft när medarbetares olikheter tas tillvara på. Starkare legitimitet i samhället när företag värdesätter demokratiska värderingar och omsätter det i praktiken.

Vill ni veta mer om hur just ni kan arbeta vidare?
Hör av dig så utgår vi från ert unika behov.
Comments