Tillitsbaserat arbete när tilliten har brustit
- Malin
- 11 okt. 2024
- 2 min läsning
Uppdaterat: 13 nov. 2024
Det finns mycket forskning som visar hur viktigt tillit och trygghet är för att skapa effektiva arbetsplatser.
De goda effekterna är många, Paul. J Sak (2017) beskriver att tillit skapar både ökad produktivitet, engagemang, trivsel och kommunikation på arbetsplatsen. Mer energi till arbetet och mindre risk för stressrelaterad ohälsa.
Att aktivt arbeta med tillitsbaserat ledarskap fokuserar på att öka samhörigheten, förtroende och trygghet i en organisation. Det finns mycket vi kan göra för att öka tilliten mellan våra olika roller. Och det första vi behöver tänka på är att det är ett aktivt arbete som berör alla i ett Team. Därför är det är viktigt att börja reflektera över vad tillit innebär för just er och forma värderingar som ni kan arbeta vidare med.
Men vad krävs av oss för att skapa tillit och vårda den? Hur gör vi om vi upplever brist på tillit?
Sampel av mänskliga faktorer och organisatoriska riktlinjer
I dagens organisationer behöver vi medarbetare med olika bakgrunder, kompetens och vi behöver goda organisatoriska förutsättningar. Olika roller, förväntningar och strävan efter goda resultat påverkar hur vi agerar varje dag. Våra tidigare erfarenheter påverkar också.
Det gör att arbetet med mänskliga faktorer blir en grundförutsättning för välfungerande team. Genom det behöver flera saker samspela mellan medarbetare, ledare och organisation för att tillit ska fungera i praktiken.
Det gemensamma målet kan återskapa tillit
I en situation där tilliten har brustit är det lätt att vi tappar fotfästet. Med fokus på det gemensamma uppdraget och stärka de mänskliga faktorer kan tilliten leva vidare även vid situationer när den har brustit. Dock innebär det inte att allvarliga misstag eller händelser ska ignoreras som kräver åtgärder och inte strävar efter verksamhetens mål.
Tvärtom kan tydlighet vara det som stärker tilliten. Återskapa tryggheten genom tillitsbaserat arbete. Visa att medarbetare är viktiga för verksamhetsberättelsen, var närvarande och coachande. Stärk den öppna kommunikationen så medarbetare vågar dela med sig av händelser i arbetet. På så sätt blir det tillitsfyllda ledarskapet viktigt för framtiden.

Tips till dig som ledare!
Som ledare visar du tillit när du ger handlingsutrymme till medarbetare och utgår från ett coachande och lärande perspektiv.
Bjud in medarbetarna i beslut och visa att du uppskattar olika synsätt kring det gemensamma uppdraget.
Ge utrymme för kompetensutveckling som stärker medarbetares motivation och utveckling.
Närvara i verksamheten utifrån en stödjande roll.
Fokusera på er verksamhetsberättelse. Hur kan vi bidra till gott resultat som grupp och för det gemensamma uppdraget.
Arbeta fram gemensamma sociala värderingar som visar sig i handling.
Vad tänker du kring tillit, hur kan du som ledare agera utifrån tillitsbaserat förhållningssätt?

Comments